Viața la țară cu doar trei polițiști la 3.000 de locuitori: mașină vandalizată și bătăi ca-n junglă, sub ochii adormiți ai Șefului de Post

Amenințat în mai multe rânduri, un tânăr din Balș s-a dus la Poliție să facă plângere.
„N-am timp, vino mâine”, i-a spus polițistul. Până seara, cele două familii s-au luat la păruit. O mașină a fost distrusă cu ciomege și răngi de fier. Primarul admite că n-are bani de Poliție Locală. Sunt doar șeful de post, aflat în concediu medical, și doi subalterni. Comuna trăiește pe zero: veniturile abia acoperă cheltuielile curente. De investiții nu poate fi vorba.
La Balș, un conflict mai vechi între două familii din sat s-a lăsat cu oameni spitalizați și cu o mașină distrusă cu furci și țevi de metal. În ziua incidentului, cel care avea să devină agresor s-a dus la postul de Poliție, spunând că este amenințat de cel ce avea să-i devină, în aceeași seară, victimă.
Ce a făcut polițistul de serviciu? L-a trimis acasă, spunându-i că nu are timp să îi ia declarație. Informația îi aparține chiar primarului comunei, care este acuzat de una dintre cele două familii implicate în scandal că protejează cealaltă tabără.
Polițistul din Balș a fost filmat când il trimite la plimbare pe cel care voia să depună plângere, Alexandreu. Până seara, conflictul s-a transformat în măcel
Scandal de la prima oră.
În ziua de 23 ianuarie, încă de dimineață, un localnic din satul Boureni a fost provocat la bătaie de un altul. Era un conflict mai vechi, în câteva minute s-ar fi terminat totul dacă Poliția și-ar fi respectat fișa postului. Numai că non-combatul instituției ce are ca sarcină ordinea publică a făcut să se ajungă, până seara, la intervenția mascaților și la sosirea de urgență a câtorva ambulanțe.
Marian Alexandreu este cel care susține că Vasile Buzuleac i-a dat de dimineață mesaje să iasă pe drum să se bată. Povestea a aflat-o și primarul comunei Balș, Vasile Acatrinei, la care a venit imediat cel vizat de mesaje.
„A venit la mine și m-a întrebat ce să facă, pentru că Buzuleac tot îl amenința, îl chema pe drum, să se bată. Îi dădea mesaje, a venit de câteva ori și la poartă. I-am spus să se ducă la Poliție. S-a dus acolo, dar a revenit. A vrut să facă plângere, dar cel care era de serviciu i-a spus că nu are timp pentru o chestiune minoră”, spune primarul Vasile Acatrinei.
De partea cealaltă a baricadei s-a văzut altfel: “Bătaia a început din senin. Au tăbărât cu țevi de fier pe mașină și au distrus-o”, spune Vasile Buzuleac. Acesta a susținut prima dată că totul s-a întâmplat fără alt conflict anterior, apoi a recunoscut că este ceva mai veche starea conflictuală.
Primarul Acatrinei recunoaște că ordinea publică este grav amenințată în Balș, unde sunt doar trei polițiști, iar oamenii își rezolvă pe cont propriu conflictele, ca în Comuna Primitivă
Explicațiile fiecărei tabere
În urma conflictului, ambele tabere se acuză: Vasile Buzuleac susține că ceilalți sunt protejați de primar, ceilalți susțin că Buzuleac este hoț și scandalagiu. „Au amenzi, au fost acuzați de furt, tot satul îi știe că fac scandal mereu. Nu se țin de muncă. Acum două săptămâni a fost ridicată de la ei din curte o mașină furată la Bacău. Ei spun că au fost rugați să o țină parcată, dar probabil că sunt complici”, susține Vasile Acatrinei.
Conflictul, spune el, ar fi pornit acum doi ani, când un nepot de-al lui Marian Alexandreu a fost bătut de Vasile Buzuleac: „Erau mai mici, nepotul, care locuiește la el, era prin clasa a opta și l-a bătut”. Buzuleac recunoaște existența conflictului, dar susține că Alexandreu l-a stârnit, când i-a bătut un frate în curte.
Totul este acum într-un dosar penal la Pașcani, dar conflictul există și este greu de oprit cu niște polițiști nepăsători. Primarul a lămurit cum stă treaba: la peste 3.000 de oameni există post de Poliție cu trei oameni, dintre care unul, chiar șeful de post, este acum în concediu medical.
„Mai fac și ture de patrulă în alte comune cei de aici, ajung până la Târgu Frumos sau Ion Neculce”, mai spune primarul comunei. Care recunoaște că Poliția nu este eficientă, iar bani de poliție locală nu are.
Cheltuielile curente reprezintă 95% din bugetul total
Balș este o comună cu populație de 3.375 de locuitori. Bugetul este mai mult decât modest: sunt venituri totale de 4.068.000 lei, în 2019, cea mai mare parte de la nivel central. Bugetul s-a dus anul trecut, în mare parte, pe salariile funcționarilor: 2.075.000 lei. Cheltuielile totale de funcționare, cu tot cu salarii, au fost de 3.847.000 lei. 277.000 de lei au fost cheltuielile de învățământ, cultura și religia a costat 57.000 lei din banul public la Balș, asistența socială 1.045.000 lei.
Bugetul de dezvoltare pe 2019 a fost de numai 535.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top