Copiii care ajung in orfelinate, batuti crunt si tratati cu somnifere. Ce au descoperit parintii intr-un centru din Constanta

Ziua si dezvaluirile scandaloase in centrele de plasament din Romania. De aceasta data, la Constanta, parintii mai multor copii sustin ca angajatii orfelinatului ii lovesc pe cei mici si le administreaza somnifere.

Totul a iesit la iveala dupa ce minorii s-au plans de rele tratamente in timpul vizitelor facute de familii. La randul lor, cei incriminati se apara si spun ca totul este o minciuna.

Copiii au ajuns in orfelinat in urma cu patru luni si spun ca nu vor sa mai stea in centru de frica ingrijitorilor. Cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani, cei mici i-au povestit unui prieten apropiat ca sunt batuti si obligati zilnic sa ia medicamente.

Geanino Farcasanu, prieten de familie: “Au inceput sa ne explice in primul rand despre pedepsele corporale aplicate si despre problematica medicamentelor. Ii pun cu mainile sus si cu fata la perete si ii tin asa pana inteleg ca au gresit. Copilele spun ca au fost lovite in camera.”

Reporter: “De cate ori te-a batut?”
Copil: “De patru ori.”
Reporter: “De patru ori, unde?”
Copil: “Sus, in cap. In cap si in picioare.”
Reporter: “Pe tine de cate ori te-a batut?”
Copil: “De trei ori.”
Reporter: “Unde?”
Copil: “In cap si la fund, si la ureche mi-a dat un capac.”
Reporter: “Te-a durut?”
Copil: “Normal.”
Reporter: “Va injura?”
Copil: “Da.”

Marturiile copiilor de la centrul de plasament din Constanta au ajuns si la urechile autoritatilor.

Parintii lor, oameni amarati ramasi fara serviciu, au decis sa ii lase in grija altora pentru ca nu mai puteau sa le dea de mancare. Cand au aflat ce se petrece acolo au mers direct peste conducerea institutiei care neaga toate acuzatiile.

Directoare: “De ce ma jignesti, vrei sa chem politia, eu sunt in exercitiul functiunii.”
Tata: “De ce intra peste fetele mele in camera?”
Directoare: “Mai, nu mai minti, mai omule, ai fost tu aici?”
Tata: “Copiii mi-au spus, doamna.”

Directoare: “Nu face afirmatii gratuite ca s-ar putea sa te coste, ca va trebui sa le dovedesti. Ati spus de pastille, am fost cu dumenavoastra sambata si a mintit ca nu a luat nicio pastila. Au luat sirop. Cine le-a dat pastile de dormit?”

Marian Ciubotaru, tatal copiilor: “Nu aveam conditii, nu aveam apa, copiii mei erau amarati, i-am dus si poate cu ajutorul lui Dumnezeu o sa am o casa sa ii iau inapoi. Am cinci copii in centrul de plasament, patru fetite si un baiat.”

Cazul a intrat si in atentia inspectorilor de la Protectia Copilului care au deschis o ancheta.

Mihaela Ristea, dir. adj. DASPC Constanta: “Vom realiza o evaluare complexa a intregii situatii. Se vor efectua evaluari psihologice astfel incat sa putem avea o concluzie cat mai aproape de realitate.”

In cazul in care cele spuse de copii se adeveresc, responsabilii risca sa fie acuzati de rele tratamente applicate minorului. De asemenea, orfelinatul care apartine unei fundatii umanitare care lucreaza cu statul ar putea fi inchis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top