Bugetari de lux. Dorin Nistor, un ongist platit din banii Primariei, mai bine decit primarul

N-are, dom’le, Primăria Alba Iulia bani. Bugetul pe 2015 e unul mai subțirel iar macaroana europeană le-a cam fost tăiată bugetofagilor, cel puțin pînă se mai aprobă niscaiva proiecte. Cu lacrimi de crocozaur în colțul ochiului, șefii Primăriei se văd nevoiți să strîngă cumva cureaua și să modifice, pe ici – pe colo, planul de împărțeală a lovelelor publice.
Lanțul sălbăticiunilor financiare însă e mult prea tare și nu se rupe cu una cu două. Gașca de încasatori reușește să marcheze chiar și în condițiile unui buget mai suplu. Să-l luăm, spre exemplu, pe Dorin Nistor, mare om de încredere al primarului Mircea Hava și veriga nedetectată de DNA a transferurilor de bani dinspre Primăria Alba Iulia spre STP-ul lui Nicola.
Nistor e șef la AIDA – Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba, un ONG înființat de Primărie pentru a superviza transportul public local. De fapt, AIDA e jucăria ce leagă întreaga suveică Primărie – STP și instrumentul prin care peste 3 milioane de euro sînt sifonați anual spre societatea privată ce asigură transportul local în Alba Iulia. Asta pentru că, STP fiind o firmă privată, în conformitate cu legile și normele europene, orice sumă de bani dată direct de către Primărie s-ar constitui în ajutor de stat și, implicit, ar fi un act ilegal. Așa, printr-un minunat procedeu care a derutat nu doar DNA-ul, dar probabil i-a lăsat mască și pe celebrii cercetători ai “grupului britanic”, Primăria dă bani la AIDA și AIDA dă bani la STP. Și uite așa, prin simpla interpunere a unui ONG între Primărie și STP, transferul de bani a devenit cosher.

Potrivit unui raport întocmit de Dorin Nistor, cheltuielile estimate pentru funcționarea AIDA în 2015 se ridică la 365.353 lei. AIDA are trei angajați, Nistor fiind căpetenia. Suma de bani urmează să se împartă după cum urmează:

– 165.659 lei pentru salariile celor trei angajați
– 86.627 lei pentru cheltuieli cu autoturismele
– 49.467 lei pentru contribuțiile aferente salariilor angajaților
– 19.000 lei pentru studii, autorizații, servicii contabile și cenzorat
– 7.000 lei cheltuieli de deplasare
– 5.000 lei cheltuieli publicitare
– 8.000 lei aparatură birotică
– 7.000 lei consumabile
– 5.000 lei cheltuieli cu telefonie mobilă
– 7.000 lei cheltuieli juridice
– 8.600 lei combustibil

Cu alte cuvinte, cei trei de la AIDA vor băga în buzunar, în medie, mai bine de 1.000 de euroi lunar și vor fi cheltuit în tot anul 2015 peste 80.000 de euro. Toți banii ăștia urmînd să fie “donați” din bugetul public al orașului, pentru că trebuia să existe un intermediar care să facă transferul banilor publici către STP.

Desigur, pentru unii ar putea părea ciudat că un om din gașca lui Hava, subordonat politic acestuia, încasează un salariu mai mare chiar decît al lui Hava. Situația nu e însă una singulară, existînd prin Primăria Alba Iulia mulți oameni care duc acasă la final de lună un cec mai gras decît al Primarului. Iar traba asta pare să devină un trend și probabil că nu mai e mult pînă cînd Mircea Hava va rămîne un fel de fraierică, cu salariu mai mare doar ca a polițiștilor comunitari ori a secretarei.

Pe de altă parte, trebuie să luăm în calcul și faptul că Dorin Nistor e un fel de cal breaz politic, obișnuit cu lovelele publice. Înainte să fie montat în postul de căpetenie a AIDA, omul s-a visat primar la Sebeș (vis care s-a reaprins în ultimele zile, de cînd profesorul de fugă, Alexandru Dăncilă, e tot mai tare contestat de cetățenii din Sebeș, ca urmare a scandalului cu Kronospan). Ba chiar, cîndva, a vut să fie și deputat. N-a prea reușit în posturi alese, dar a excelat în cele “numite”, trecînd prin Garda Financiară, unde a fost comisar șef, sau pe la OIR POS DRU, unde a fost director executiv pentru o scurtă perioadă.

L-am sunat, în mod normal, pe domnul Nistor, care ne-a spus că, în fapt, suma de bani cerută pentru salarii cuprinde o schemă cu cinci posturi, chiar dacă în prezent la AIDA sînt doar trei. Celelalte două posturi bugetate sînt un fel de rezervă, în caz că AIDA prinde un proiect cu finanțare UE, caz în care vor mai fi angajate două persoane.
Anul trecut, conform spuselor lui Dorin Nistor, AIDA a avut un buget similar cu cel de anul acesta, în jurul cifrei de 300.000 de lei, din care au cheltuit însă cu aproximativ 100.000 de lei mai puțin.
Ce salariu cîștigă Nistor la AIDA? 3.900 de lei.
Cum se simte că e mai bine plătit ca Primarul Hava? “Asta e, dacă atît mi s-a aprobat. Sînt mulți care cîștigă mai mult decît primarul, așa cum sînt alții cu funcții mai mari care cîștigă mai puțin. E trist că primarul are un salariu atît de mic. Credeam că mă întrebați dacă sînt mulțumit că am acum un salariu mai mic decît aveam la Finanțe, unde luam 5.200 de lei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top