Breaking News:Gameslot: Potentialul companiilor cu care pot sustine ONG-urile este de peste 400 de milioane de euro.

Legea Sponsorizarii nr. 32/1994, care este in vigoare in Romania de peste 20 de ani, permite societatilor comerciale sa directioneze fara niciun cost pana la 20% din impozitul pe profit catre organizatii neguvernamentale, in limita a 0,5% din cifra de afaceri. Aceasta facilitate fiscala este inca putin cunoscuta in randurile companiilor – doar 21% dintre firmele care au realizat profit in 2019 au utilizat-o pentru a directiona fonduri catre organizatiile non-guvernamentale, potentialul este de peste 400 de milioane de euro, bani cu care atat ONG- urile cat si companiile private, ar putea contribui la bunul mers al societății,  susține Pietro Scepchin Președinte Asociația Gameslot

Pietro Scepchin, susține că această lege nu este suficient de bine promovată, în special în companiile mici care nu au un departament special pentru contabilitate ci apelează la o firmă, iar accesul la informație este destul de restrâns. Noi in momentul in care ne îndreptăm spre o companie in acest sens, prezentăm, pe lângă proiectul propus finantari si cadrul legal, tocmai pentru a-i face pe reprezentanții acestor companii sa înțeleagă cum funcționează acest mecanism.

Ce trebuie să cunoască companiile si ONG-urile?

Legea nr. 30/2019 a adus modificări Legii nr. 227/2015 privind Codului Fiscal şi a introdus noi reglementări în ceea ce priveşte acordarea facilităţilor fiscale plătitorilor de impozit pe profit şi de impozit pe veniturile microîntreprinderilor ca urmare a faptului că au realizat sponsorizări.

În acest moment, societăţile plătitoare de impozit pe profit pot scădea din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu sponsorizarea în limita minimă dintre 5‰ din cifra de afaceri şi 20% din impozitul pe profit datorat, indiferent cine este entitatea nonprofit sau unitatea de cult beneficiară. În cazul microîntreprinderilor, acestea pot scădea din impozitul pe venit datorat cheltuielile cu sponsorizarea în limita a 20% din valoarea impozitului dacă beneficiarii sponsorizării sunt entităţi nonprofit sau unităţi de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat.

Începând cu 1 aprilie 2019, conform Legii nr. 30/2019, sponsorizările efectuate de plătitorii de impozit pe profit şi de impozit pe veniturile microîntreprinderilor către entităţi nonprofit sau unităţi de cult vor putea fi scăzute de acestea din impozitele datorate doar dacă beneficiarii sumelor sunt înscrişi în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale. Prin Ordinul nr. 819/2019 se reglementează procedura privind organizarea Registrului entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, precum formularele specifice înregistrării.

Menţionăm totodată că, prin Legea nr. 30/2019 se menţionează că acest Registru al entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale va impacta şi redirecţionarea impozitului pe venit în cazul persoanelor fizice. Astfel, aceştia din urmă vor putea redirecţiona 3,5% din impozitul pe salarii, veniturile din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală sau  cedarea folosinţei bunurilor, către entităţi nonprofit sau unităţi de cult, începând cu data de 1 aprilie 2019, doar dacă beneficiarii sumelor sunt înscrişi în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, susține reprezentantul Gameslot.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top