BOMBA SAPTAMANII: Primăria Sectorului 4 are doi condamnați, ca șefi la „Piețe”. Daniel Băluță: „Nu știam. Acum aflu și eu”

Autor: Mihai Căldăraru

Primăria Sectorului 4 are doi condamnați, ca șefi la Piețe. Cătălin Tolontan susține, pe tolo.ro, că Primăria Sectorului 4 are șefi la „Piețe” un condamnat cu interdicție la funcții publice drept șef la juridic, iar ca șefă a corpului de control o condamnată în primă instanță pentru 40 de acte de luare de mită!

Astfel, Simion Lincă, șeful biroului juridic de la direcția ‘Piețe’, a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru că a schimbat echipament militar vechi, subevaluat, contra anvelope Tofan, supraevaluate. Doina Lupu, șefa Corpului de Control tot la ‘Piețe’, a fost condamnată de prima instanță la un an cu suspendare după ce a luat mită bani pentru partid, de la cei pe care îi controla pe când era la Autoritatea Sanitar-Veterinară.

Dorina Constanța Lupu a fost angajată în 2016, iar Simion Lincă, un an mai târzriu, ca director juridic, adică omul cu legea, în condițiile în care în 29.06.2012, printr-un verdict definitiv, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat la 4 ani cu suspendare și încă 2 ani de interdicție de a fi ales sau a fi angajat în funcții publice. Curtea a decis că Lincă nu poate ocupa ‘o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat’, vreme de 6 ani, aducă până în iulie 2018. Pe vremea când era șeful Juridicului în Statul Major al Forțelor Terestre, Simion Lincă a fost băgat într-un caz de abuz în serviciu, alături de înalți militari, în frunte cu generalii Mihail Popescu și Eugen Bădălan.

Înalta Curte a reținut că ei au oferit grupului Tofan echipament militar scos din uz contra unor cauciucuri. Anvelopele au fost supraevaluate. Iar echipamentul militar, subevaluat. Prejudiciul a fost de 1,2 milioane de euro. Directorul de la Piețe a contestat de 8 ori interdicția Cum procesul s-a încheiat în iunie 2012, Lincă ar fi trebuit să nu fie angajat ‘pe o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat’ până în iulie 2018. Dar Primaria condusă de edilul Băluță l-a recuperat încă din 2017.

De altfel, Simion Lincă a și contestat interdicția Înaltei Curți de 8 ori, după ce a pierdut de 7 ori. Va primi răspunsul la secția penală din Curtea de Apel București pe 06 martie 2018. Lupu, șefa corpului de control Dorina Constanța Lupu este colegă cu Simion Lincă. Dacă el garantează legalitatea, ea este șefa controlului. Mai exact: ‘Lupu Doina Constanța este șef birou Corp Control la Direcția Generală Piețe și Activități Comerciale Sector 4’.

Lupu vine de la Direcția Sanitar – Veterinară București, de unde a plecat după ce a fost trimisă în judecată de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) și condamnată în primă instanță. Pe 20 februarie 2015, Doina Lupu este trimisă în judecată, împreună cu alte 15 persoane. Procurorii o acuză de : Luare de mită în formă continuată, (40 acte materiale), Trafic de influență în formă continuată, (8 acte materiale), Constituire a unui grup infracțional organizat; DNA susține că cei din Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor luau bani pentru partid, dar și pentru ei, de la oamenii și de la firmele pe care le controlau. Pe 27 decembrie 2017, Tribunalul  București o condamnă pe Doina Lupu la 1 an de închisoare și 2 ani interzicerea drepturilor, cu suspendare. Doina Lupu a făcut apel.

Daniel Băluță: „Nu știam. Acum aflu și eu” -Bună ziua, domnule primar Băluță, aveți în subordine o Direcția Piețelor și Gestionare a Activităților Comerciale?

-Da, mai exact e în subordinea Consiliului General. E o entitate descentralizată, autonomă, precum Poliția Locală ca să vă dau un exemplu.

-E o instituție publică, da?

-Desigur. -Știați că șeful serviciului juridic, domnul Simion Lincă, a fost condamnat de Înalta Curte și are interdicție de a ocupa funcții de autoritate publică?

-Nu. Nu știam. Nu îl cunosc pe acest director.

-Nu l-ați cunoscut niciodată?

-Nu. Realist vorbind, gândiți-vă că sunt mulți oameni care lucrează pentru Sectorul 4, iar ‘Piețele’ sunt descentralizate, așa cum vă spuneam.

-Nici pe doamna Doina Constanța Lupu nu o cunoașteți?

-Pe dânsa, da o știu, se ocupă de control.

-Este șefa corpului de control la ‘Piețe’. Și dânsa are o condamnare, e adevărat că doar în prima instanță.

O condamnare pentru luare de mită.

-Nu știam. Acum aflu și eu. Haideți să ne lămurim.

Nu eu în angajez pe acești oameni, ei vin pe un concurs și responsabil pentru evaluarea lor e directorul direcției, domnul Dan Grecu.

-Ca primar vi se pare normală situația acestor doi angajați publici?

-Primul caz mi se pare clar și o să acționăm.

La al doilea o să analizăm situația doamnei Lupu.

Eu nu comentez deciziile instanțelor și înțeleg că a făcut apel.

-Da, însă nu vă cere nimeni să comentați verdictele, ci să comentați situația angajaților publici din sectorul pe care-l conduceți. -Păi dacă legea îi permite doamnei Lupu…

-Așa e, dar dumneavoastră nu îi angajați pe toți cei cărora legea le permite. Bănuim că aveți și alte criterii. Constanța Lupu a fost condamnată pentru luare de mită.

-V-am spus, nu știam. Însă nu eu o pot evalua, ci directorul de la ‘Piețe’.

E datoria dânsului. Directorul de la Piețe: „Eu am venit după angajarea lor, voi verifica, știu că sunt angajați cu forme legale’

-Bună ziua, domnule director Dan Grecu. Știați că doi șefi ai dumneavoastră au unul o condamnare definitivă și interdicție, și al doilea o condamnare în primă instanță pentru luare de mită?

-Bună ziua.

Nu, nu, este prima oară când aud asta.

-Nu știați asta când i-ați angajat?

-Nu i-am angajat eu. Am fost numit director acum aproximativ 7 luni. Veneam din altă parte, nu am fost angajat tot aici. I-am găsit deja în Direcție. Așa că îi cunosc de atunci și vreau să spun că nu am avut probleme, am colaborat foarte bine cu amândoi, sunt oameni care își fac meseria.

-Însă…

-Vreau să adaug că, din ce știu, ambii sunt angajați cu forme legale, conform dosarelor de la resurse umane. Voi verifica personal mâine.

-Totuși, cine i-a angajat?

-Unul dintre foștii directori. Au fost mulți în ultima vreme, chiar nu știu.

-Ne puteți da un nume?

-Nu, chiar nu știu. Rugat de reporterii ziarului ATACDEBUCURESTI.RO  să ofere contactele celor doi angajați pentru un dialog direct, directorul Dan Grecu nu a oferit, până la această oră, un răspuns, potrivit sursei citate. „Colegii mei nu au telefoane de serviciu. Ar fi normal să îi întreb dacă pot să vă comunic numerele de telefon’, a punctat acesta ulterior, fără să ofere numerele de contact.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top