„Aspecte legale ce privesc persoanele care lucrează ca îngrijitori în Austria”

Urmare informațiilor deținute de către Inspecția Muncii, rezultă exista unor situații de constrângere financiară sau a unui sistem abuziv față de cetățenii români care optează, prin intermediul agențiilor de plasare, să lucreze ca îngrijitori de persoane vârstnice în Austria.

În acest context, pentru  informarea cetățenilor români care optează să lucreze ca  îngrijitori de persoane vârstnice în străinătate, dorim să infomăm pe cei interesaţi asupra unor aspecte legale .

Pentru cetățenii români care optează să lucreze ca îngrijitori de persoane vârstnice în străinătate este necesar ca înainte de plecarea din țară, să se informeze cu privire la condițiile de muncă oferite de agenții de plasare români sau străini. De asemenea, este foarte important ca aceștia să cunoască forma de angajare din statul de destinație, cu toate drepturile și obligațiile prevăzute de legislația acelui stat.

Pe teritoriul statului austriac, îngrijitorii de persoane își desfășoară activitatea în baza unor ”contracte de organizare” încheiate cu agenția intermediară, dar ca persoane fizice autorizate, ceea ce nu le conferă drepturile ce ar decurge dintr-un contract de muncă. O sursă de informare, cu precădere pentru condițiile de muncă pe teritoriul statului austriac, este site-ul Ambasadei României în Republica Austria (viena.mae.ro), unde se regăsesc informații referitoare la reglementarea activității ca lucrător independent  și alte informații utile despre dreptul muncii în Austria, încetarea raportului de muncă, prevederi pentru părinţi şi copii, asigurarea de şomaj, legea generală privind asigurările sociale, taxe și scutiri de taxe, legislaţia fiscală, reprezentarea lucrătorilor la întreprindere/instituţie.

De asemenea, pentru a veni în sprijinul cetățenilor români aflați în căutarea unui loc de muncă în străinătate, pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara (www.itmhunedoara.ro) se regăsesc informații utile privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top