Asociaţia de Arbitraj Instituţionalizat!

COMUNICAT DE PRESĂ privind Conferinţa “Arbitrajul o oportunitate pentru mediul de afaceri”

Conferinţa “Arbitrajul o oportunitate pentru mediul de afaceri” a reunit la Târgovişte, în data de 27 septembrie 2019, oameni de afaceri, reprezentanţii unor instituţii locale, practicieni din domeniul juridic şi cadre didactice universitare.

Printre invitaţii de onoare s-au numărat Ivan Vaslie Ivanoff – Secretarul Judeţului Dâmboviţa, Nicolae Olariu – consilier în cadrul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Constantin – consilier în cadrul Prefecturii Dâmboviţa, Gheorghe Naghiu – preşedintele Confederaţiei “Patronatul Român”, Florentin Scaleţchi – preşedintele Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului, Costel Horghidan – preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român, Cornel Niţu – preşedintele C.E.C.C.A.R. filiala Prahova, Ion Oproiu – preşedintele Sindicatului “Meridian” filiala Dâmboviţa, Luiza – Mihaela Spătaru – judecător.

Lucrările conferinţei au fost deschise de Rodica Vlaicu – preşedintele Asociaţiei de Arbitraj Instituţionalizat, care a subliniat că evenimentul se adresează oamenilor de afaceri care au nevoie în situaţia unor dispute de o procedură rapidă, flexibilă, confidenţială şi cu costuri reduse, care să protejeze imaginea firmelor şi totodată să asigure în timp real o hotărâre definitivă şi executorie. Rodica Vlaicu a mai precizat că arbitrajul poate fi o alternativă la instanţa clasică de judecată care poate asigura toate aceste facilităţi şi poate contribui la stimularea investiţiilor şi asigurarea unui mediu economic dinamic şi concurenţial.

În mesajul transmis, Ivan – Vasile Ivanoff – secretarul Judeţului Dâmboviţa a recomandat “ca reprezentant al organelor deliberative, ca dumneavoastră ca oameni de afaceri, care aveţi un business, cei care reprezentanţi locomotiva economică şi socială în baza căreia şi noi existăm ca funcţionari publici, pentru că suntem plătiţi din banii adunaţi ca impozit din efortul dumneavostră să apelaţi la arbitraj pentru componenta sa de celeritate care pe cale de consecinţă le induce pe toate celelalte, respectiv viteză de judecată, taxe micuţe şi alte efecte benefice care sunt determinante pentru mediul de afaceri”.

Gheorghe Naghiu – preşedintele Confederaţiei “Patronatul Român” a arătat că arbitrajul este o instituţie benefică mediului de afaceri, iar Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat este o instituţie serioasă cu rezultate deosebite. Acesta a mai precizat că instituţia şi facilităţile oferite trebuiesc mai bine promovate în mediul business şi, în acest context, doreşte să se implice în a face cunoscut arbitrajul în rândul membrilor Confederaţiei “Patronatul Român”.

Florentin Scaleţchi – preşedintele Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului a arătat că “persoane care aveau alte profesii s-au alăturat acestei idei şi iată că după cinci ani de activitate se văd rezultatele şi este demn de aplaudat de toată lumea. Arbitrajul a reuşit să deschidă porţi noi pentru această societate şi pentru mediul de afaceri. Lupta nu este încheiată, va fi necesar ca de acum în colo să fim mai incisivi, mai vocali, pentru că arbitrajul poate să ofere ceea ce nu poate oferi justiţia, adică o aplecare către om şi poate să reducă abuzurile din instanţele româneşti”.

Niţu Cornel – preşedintele C.E.C.C.A.R. filiala |Prahova a afirmat că “mediul de afaceri este foarte important şi trebuie să-i oferim posibilitatea să dezvolte economia. Arbitrajul este o modalitate şi o posibilitate ca mediul de afaceri să-şi rezolve toate problemele care ajung în fază litigioasă. Mai sunt şi alte căi de soluţionare a conflictelor, dar arbitrajul este cea mai complexă şi mai eficientă formă de a soluţiona o problemă pentru că o rezolvă în mod definitiv”.

Cornel Horghidan – preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român a susţinut că “în momentul în care vom întări capitalul autohton atunci ţara acesta va avea viitor, iar arbitrajul în mediul de afaceri poate să contribuie la acel viitor”.

Ion Oproiu – preşedintele Sindicatului “Meridian” filiala Dâmboviţa a susţinut că “este bine ca acest tribunal poate rezolva cu celeritate o serie de probleme ale societăţii civile şi nu este vorba numai de celeritate ci şi de confidenţialitate”. De asemenea, Ion Oproiu a arătat că “această instituţie are loc în peisajul juridic şi poate rezolva o serie de probleme pentru a elimina costurile imens de mari şi timpul pierdut …. sunt multe probleme pe litigii de muncă şi pe protecţia consumatorului, toate acestea pot fi soluţionate prin arbitraj”.

În cadrul conferinţei au prezentat comunicări avocat Augustin Răducanu, fost decan al Baroului Dâmboviţa, formator în cadrul I.N.P.P.A. (Soluţionarea litigiilor legate de contractele comerciale în procedura arbitrajului instituţionalizat), arbitru drd. Raluca-Alecsandra Roşca (Arbitrabilitatea litigiilor din domeniul asigurărilor), arbitru Livia- Elena Iancu (Arbitrajul, procedură utilă în recuperarea creanţelor), arbitru lct. univ. dr. Elena Turcu (Convenţia arbitrală element central al construcţiei arbitrale), arbitru Ana – Melinda Tudoran (Eficientizarea relaţiilor comerciale dintre parteneri prin deblocarea fluxurilor de numerar), arbitru Rida Elena (Medierea şi arbitrajul în mediul de afaceri), arbitru conf. univ. dr. Elefterie Liana (Locul şi rolul arbitrajului într-o lume globală), arbitru Ana – Maria – Scarlet Gugulică (Obligaţiile arbitrilor – garanţii ale independenţei justiţiei), avocat Ernest – Andrei Moldoveanu, fost decan al Baroului Dâmboviţa (Hotărârea arbitrală – consideraţii generale).

După susţinerea comunicărilor de specialitate au urmat dezbateri în cadrul cărora reprezentanţii mediului de afaceri au fost interesaţi de procedura arbitrală şi avantajele arbitrajului pentru cei care parcurg această procedură.

Conferinţa “Arbitrajul o oportunitate pentru mediul de afaceri” a făcut parte din cadrul ediţiei a IV-a a Manifestării “Zilele Arbitrajului Instituţionalizat”, care a a cuprins un set de evenimente (şedinţe festive, cursuri de pregătire continua a arbitrilor, întâlniri cu mediul academic, o conferinţă şi o slujbă de sfinţire a sediului Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat), derulat în perioada 12 septembrie – 28 septembrie 2019.

Manifestării “Zilele Arbitrajului Instituţionalizat” este organizată în fiecare an în luna septembrie de către Asociaţia de Arbitraj Instituţionalizat.

ASOCIAŢIA DE ARBITRAJ INSTITUŢIONALIZAT

PREŞEDINTE
Rodica VLAICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top