ALERT NEWS: Satul Boureni stă pe un butoi cu pulbere

Totul a plecat de la o banală dispută şcolărească * unchiul celui lovit a reacţionat cu forţă disproporţionată şi a rupt mandibula agresorului * a evitat, vreme de doi ani, răzbunarea fraţilor, refugiindu-se în Olanda * conflictul a reizbucnit în forţă zilele trecute * o maşină făcută zob, un gard distrus, iar autorităţile nu par a avea soluţii.

Numai unire n-a fost în satul Boureni din comuna Balş pe 24 ianuarie. Dimpotrivă, localitatea se află în prag de război civil, după evenimentele din seara precedentă. Atunci când un conflict minor şi vechi de doi ani a reizbucnit în forţă, iar uliţa principală a fost teatrul unor violenţe fără precedent. Autorităţile, complet depăşite de situaţie, tratează încă foarte superficial disputa, deşi taberele s-au radicalizat total şi ameninţă cu răzbunări atroce. Niciun proces verbal, nicio amendă, niciun avertisment, doar un dosar penal deschis aşa, de ochii lumii…

Versiunea familiei Buzuleac

De toţi, sunt şapte fraţi. Şi-au făcut case pe terenul părinţilor şi locuiesc, cum s-ar zice, „la comun”. Cel mai mare, Petronel, are 30 de ani. Mezinul, Andrei, abia ce a ieşit din majorat. Copii sărmani şi fără prea multă şcoală, lucrează cu ziua pe la gospodarii mai înstăriţi din comună. Mai prinde vreunul din ei câte-un pont, pleacă „afară” câteva luni, hămăleşte la greu, dar se întoarce cu ceva bani, iar familia iese pentru câteva luni din foame. Deşi nu-i cel mai mare, Vasile (26 de ani) s-a impus ca lider. A lucrat în Germania, a pus bani deoparte, şi-a luat o maşină sport, una în două portiere, iar acum, în afară de dat cu lopata ori hârleţul, mai face ceva cărăuşie. Vehiculul a ajuns principalul „mijloc de producţie” al familiei şi a avut acest statut până în seara de joi, 23 ianuarie, când, în doar câteva minute, a ajuns o epavă bună doar de dat la fier vechi. Dar iată cum descrie Vasile nefericitul eveniment: „Era ora 20.30. Eu conduceam, iar în maşină mai erau câţiva fraţi de-ai mei. Ionuţ (28 de ani), Petronel (30 de ani) şi Andrei (19 ani). Veneam cu toţii de la muncă, ajunsesem de o porţiune de drum foarte proastă, denivelată, cu multe gropi, aşa că mergeam doar cu viteza întâi. Maxim 10 la oră. Au tăbărât pe noi cu parii. Erau trei indivizi, Marian Alexandru, Ion Liteanu şi încă unul pe care nu-l ştim. Ne-au prins la înghesuială, deşi noi eram patru, iar ei doar trei, n-am putut riposta. Maşina e în două portiere, n-am putut ieşi, am încasat-o rău de tot! Ne-au desfigurat şi ne-au umplut de sânge!”.

Alertată de tămbălău şi de zgomot, soţia lui Vasile a ieşit în drum şi a asistat îngrozită la toate violenţele şi a sunat la 112. Pe moment, lucrurile s-au liniştit. Au venit poliţiştii de la Iaşi, au luat declaraţii, au făcut măsurători şi au deschis dosar penal pentru infracţiunile de „distrugere” şi „lovire sau alte violenţe”.

 

Până una-alta, fraţii Buzuleac s-au ales cu capetele sparte, maşina făcută zob şi în aceeaşi siguranţă ca pe 23 seara. Că nimeni n-a fost arestat, amendat, nici măcar muştruluit. Deocamdată stau liniştiţi şi aşteaptă ca „braţul legii” să facă dreptate. Iar dacă nu, e foarte posibil s-o facă ei, pe cont propriu. Sunt atletici, bine făcuţi şi nu s-ar da în lături…

Versiunea lui Marian

Sunt două relatări total diferite, dar au câteva puncte comune. Momentul de joi seară, ora 20.30. Atunci a reizbucnit vechea dispută. Marian Alexandru povesteşte: „Eram acasă, stăteam la un pahar de vin cu Ion Liteanu, un cioban din zonă. Fraţii Buzuleac se tot plimbau cu maşina prin faţa casei, mă chemau în stradă, s-o dăm parte-n parte, să se răzbune pe chestia de-acum doi ani. Îmi dădeau şi mesaje pe telefon. Nu i-am băgat în seamă. Însă, la un moment dat, au parcat maşina la cam 20 de metri de gardul gospodăriei mele, au coborât şi au început să tragă de gard, încercând să smulgă scândurile. Făceau scandal, răcneau şi ameninţau. Ion s-a enervat, a ieşit afară, a pus mâna pe un par şi i-a luat la ciomăgeală. A dat în ei de două-trei ori, apoi fraţii şi-au luat tălpăşiţa”.

În opinia dumisale, cam aici s-a terminat conflictul. Marian spune că nu ştie nimic despre deteriorarea maşinii, dar recunoaşte disputa de acum doi ani: „Am un nepot sărman, taică-su a dispărut în străinătate, maică-sa a murit, trebuie să am grijă de el. S-a luat la harţă cu Andrei Buzuleac, erau la şcoală. Nepotul meu a fost bătut, eu m-am enervat, am ripostat. Recunosc, am fost prea dur. L-am lovit pe Andrei şi cred că i-am scos atunci vreo doi dinţi. Îmi pare rău, nu m-am putut stăpâni!”

Secvenţa asta e invocată şi de fraţii Buzuleac drept generatoare a conflictului. Un conflict care a degenerat, iar la momentul actual autorităţile nu par a-i sesiza gravitatea. Nicio o măsură preventivă, doar un dosar penal deschis mai mult pe chestii procedurale, ciomăgeala din seara de joi, 23 ianuarie, n-a fost consemnată deloc în buletinul de presă al IPJ. Un fapt mărunt. Doar că satul Boureni, comuna Balş, stă pe un butoi de pulbere. E în prag de război civil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top